Sindicatul, componenta a societatii civile

Definire
Sindicatul este o organizatie al carei scop este apararea intereselor profesionale, economice, etc. ale membrilor ei; o organizatie profesionala de masa pentru apararea intereselor oamenilor muncii.
Sindicatul este, de fapt de totalitatea membrilor sai.
Sindicalistul este membru al unui sindicat, adept al sindicalismului.
Liderul de sindicat este membru ales de grupa sindicala din care face parte pentru a o reprezenta īn relatia cu institutiile si autoritatile. Membrilor organelor de conducere alese ale organizatiilor sindicale li se asigura protectia legii contra oricaror forme de conditionare, constrāngere sau limitare a exercitarii functiilor lor. Membrii alesi īn organele de conducere ale organizatiilor sindicale, care lucreaza nemijlocit īn unitate īn calitate de salariati, au dreptul la reducerea programului lunar cu 3-5 zile pentru activitati sindicale, fara afectarea drepturilor salariale.

Caracteristici generale
- Organizatiile sindicale sunt independente fata de autoritatile publice, de partidele politice si de patronate;
- Activitatea unei organizatii sindicale se reglementeaza prin statutul adoptat de membrii sai;
- Sindicatele realizeaza legatura dintre salariat si patronat.

Rol
Sindicatul exista pentru a promova, proteja drepturile membrilor de sindicat si a asigura respectarea prevederilor legale īn vigoare.

Obiective
- īmbunatatirea conditiilor sociale, de munca si salarizare a personalului din īnvatamānt
- respectarea egalitatii īn drepturi a membrilor de sindicat
- profesionalizarea activitatii sindicale
- implicarea īn īnfaptuirea unei reforme coerente si sustenabile a īnvatamāntului preuniversitar care sa conduca la compatibilizarea scolii romānesti cu standardele si structurile europene
- dezvoltarea parteneriatelor cu alte organizatii sindicale, non-guvernamentale si administrative si extinderea relatiilor de colaborare internationala

Constituirea unui sindicat şi funcţionarea acestuia
Constituirea, organizarea, funcţionarea, reorganizarea şi încetarea activităţii unei organizaţii sindicale se reglementează prin statutul adoptat de membrii săi, cu respectarea legii sindicatelor.
Pentru constituirea unei organizaţii sindicale este necesar un număr de cel puţin 15 persoane din aceeaşi ramură sau profesiune. Nici o persoană nu poate fi constrânsă să facă sau să nu facă parte, să se retragă sau nu dintr-o organizaţie sindicală. O persoană poate face parte în acelaşi timp numai dintr-o singură organizaţie sindicală
 (cf. Legii  sindicatelor nr. 54 / 2003 ).
         Forme de acţiune
         Organizaţiile sindicale au dreptul de a întreprinde orice acţiune prevăzută de legea 168 /1999 privind soluţionarea conflictelor de muncă şi legea 130/ 1996 privind contractele colective de muncă cu modificările şi completările ulterioare:

slimm, organigrama