Presa despre noi
Retrospectiva scolara a anului 2012
2012 a fost un an agitat pentru invatamintul maramuresean, din peisaj nelipsind schimbarile la nivel inalt, numiri ale unor conjudeteni in functii de stat, inca un dezastru la examenul maturitatii, precum si conflicte intre cadre didactice in comunitatile scolare. Cel mai important este faptul ca, in anul care tocmai se incheie, judetul nostru a fost clasificat fruntas in multe competitii educationale, iar elevii maramureseni au dus peste hotare renumele unui invatamint de calitate. In cele ce urmeaza, creionam o scurta prezentare a principalelor elemente care au marcat in 2012 mediul scolar din Maramures.
Microbuze scolare noi, abandonuri scolare, profesoare premiate
In luna ianuarie, Ministerul Educatiei a deschis o linie telefonica gratuita pentru sesizarea coruptiei in invatamint si a fost lansat, la nivel national, programul Scoala Discovery. In plan local, membri ai Consiliului Judetean al Elevilor (CJE) Maramures, in frunte cu Razvan Cindea (presedinte), au participat la Adunarea Generala a Consiliului National al Elevilor (CNE). La Tirgu Lapus a fost anuntata finalizarea lucrarilor la Liceul Teoretic "Petru Rares" - 26 sali de clasa si o sala de sport polivalenta, olimpica. In Baia Mare a avut loc cea de a XIV-a editie a taberei judetene de matematica. In aceeasi luna, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Maramures a anuntat disparitia a doua licee din Baia Mare - "Carmen Sylva" si "Gheorghe Lazar", acestea fiind comasate, prin absorbtie, cu unitatile de invatamint - Liceul Teoretic "Emil Racovita", respectiv Colegiul Tehnic "Aurel Vlaicu". Tot in prima luna a anului, Maramuresul a primit cinci microbuze scolare. Un raport oficial a aratat ca, in primul semestru al anului scolar 2011-2012, au fost inregistrate 900.000 de absente, iar aproape 400 de elevi au parasit scoala. Trei profesoare din Baia Mare (Elena Rusu, Lacrimioara Verdes si Delia Tiudic) au fost anuntate ca finaliste in concursul national "Europa, casa noastra". La Tg. Lapus au fost achizitionate patru microbuze scolare si s-au format, in judet, trei consortii scolare.
Proteste la Sieu; milioane de euro pentru profesori
Luna februarie a debutat cu un raport al Politiei: 20 de infractiuni in mediul scolar, victime fiind 15 elevi si un profesor. In ciuda gerului, scolile din Maramures au ramas deschise, iar microbuzele scolare au circulat fara probleme. In aceeasi luna, pachetele cu rechizite scolare au ajuns la elevi. Proteste la Sieu: parinti au acuzat ca le-ar fi fost falsificate semnaturile intr-o sesizare trimisa spre ISJ Maramures. Luna februarie a marcat, totodata, inceperea evaluarilor prescolarilor pentru clasele I si cele pregatitoare. Liviu Marian Pop, pe atunci presedinte al Sindicatului Liber din Invatamint (SLI) Maramures, a informat faptul ca profesorii maramureseni au cistigat in instanta sentinte in valoare de doua milioane de euro. Prima luna a primaverii a conturat perioada reinscrierilor la gradinite, precum si prima etapa de inregistrari pentru clasele I si cele pregatitoare. La scoala din Salsig a izbucnit un conflict intre cadrele didactice si edilul-sef al comunei. Tot in luna martie, Maramuresul s-a situat pe primul loc in competitia "Parteneriat pentru educatie! Granturi pentru scoli aflate in dificultate" datorita numarului mare de proiecte cistigate la nivel national. Au avut loc alegeri pentru Biroul Operativ al SLI Maramures, iar la Liceul de Arta din Baia Mare s-a desfasurat un festival international de interpretare vocala.
Liviu Pop - ministru, Mariana Pop – demisionara
A patra luna a anului a fost una excelenta pentru judetul nostru, in saptamina 1-7 aprilie, peste 150 de elevi reprezentind judetul nostru la olimpiadele nationale. In acelasi interval s-a desfasurat, in premiera, programul "Scoala altfel", iar Baia Mare a gazduit olimpiada nationala de chimie. La Camera de Comert Maramures a avut loc tirgul ofertelor educationale. Aprilie a fost alocata, de asemenea, si inscrierilor pentru programul "Euro 200". In aceeasi luna, in Baia Mare, s-au reunit elevii din regiunea de nord-vest a tarii. In mai, s-a desfasurat, la Bacau, sesiunea speciala a bacalaureatului, la care au participat 25 de liceeni din Maramures, membri in loturile nationale largite. Au inceput inscrierile pentru programul dedicat invatamintului profesional si trei unitati din judet au fost desemnate scoli europene: "Pintea Viteazul" din Cavnic, "Al. I. Cuza" si "Aurel Vlaicu" din Baia Mare. In aceasta luna, liceenii s-au inscris pentru examenul de bacalaureat. Sindicalistul Liviu Marian Pop a fost numit ministru interimar al Educatiei, Ioana Petreus preluind conducerea SLI Maramures. In Baia Mare a avut loc olimpiada internationala de limba, cultura si spiritualitate româneasca. In aceeasi luna, Mariana Pop a demisionat din fruntea ISJ Maramures.
Doua numiri la sefia ISJ, un profesor din Sighet desemnat consilier presidential
Inceputul verii a adus in Maramures 6 microbuze scolare, liceenii au intrat in focurile bacalaureatului, in vreme ce elevii de clasa a VIII-a au fost incercati de emotiile evaluarii nationale. Cristian Heuberger a fost numit la sefia ISJ Maramures. Luna iulie a adus si rezultatele examenelor, 69,73% promovabilitate in rindul absolventilor scolilor gimnaziale (9 medii de 10) si inca un dezastru la examenul maturitatii - doar 49,72% rata finala de promovare. In aceeasi luna, s-a pus piatra de constructie a Liceului "George Pop de Basesti" la Ulmeni. Ana Moldovan a fost desemnata, in locul lui Cristian Heuberger, inspector scolar general. In luna august s-a derulat examenul national de titularizare, rata de promovare fiind de 80,78%. Radu Zlati, profesor din Sighet, a fost numit consilier prezidential. In acelasi interval s-au dat examenele de corigenta, a inceput bacalaureatul de toamna, iar doua scoli din Baia Mare ("Aurel Vlaicu" si "Al. I. Cuza") au fost desemnate cistigatoare in concursul "U4Energy".
Vizite ale ambasadorul Frantei si ministrului Educatiei; premieri ale olimpicilor
Doua unitati de invatamint din judet ("Pintea Viteazul" Cavnic si "Al. I. Cuza" din Baia Mare) si-au adjudecat, la inceput de septembrie, certificatul European Language Label. Promovabilitatea la bacalaureatul de toamna a inregistrat 28,16%. La Farcasa a avut loc receptia unei noi scoli. Aproape 78.000 de elevi au inceput in septembrie cursurile, prima zi fiind marcata de un protest al parintilor de la scoala "Lucian Blaga". In luna urmatoare s-au desfasurat alegerile pentru functiile in consiliile scolare. Peste 600 de liceeni au fost declarati eligibili in programul social "Bani de Liceu". Trei elevi ai colegiului "Vasile Lucaciu" - Paul Draghis, Andrei Cuceu si Cristian Ignat - s-au intors de la olimpiada internationala de astronomie cu doua medalii de aur. In aceeasi luna, ambasadorul Frantei, Philippe Gustin, s-a intilnit, in Baia Mare, cu elevi si profesori. Incepind cu octombrie, elevii au primit laptele si cornul. Din noiembrie, liceenii si-au ales reprezentantii in CJE Maramures, Razvan Cindea fiind numit, inca o data, presedinte. La scoala din Basesti a izbucnit un conflict intre cadrele didactice, directorul unitatii si primar. 16 posturi in segmentul nedidactic si auxiliar au fost deblocate. In ultima luna a anului a avut loc tirgul firmelor in exercitiu, cu participarea a zeci de elevi din 13 judete. Tot in decembrie, 166 de elevi baimareni au fost premiati pentru performantele scolare de catre primarul Catalin Chereches. Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, a poposit in Sighetu Marmatiei. 83 de olimpici si 43 de profesori au fost rasplatiti cu bani, in aceeasi luna, de Consiliul Judetean Maramures.
- sursa: miercuri, 02 ianuarie 2013, scris de Maria Stoica, Graiul Maramuresului
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Revendicarile sindicalistilor din invatamint pentru 2013
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI) a transmis, in debutul acestei saptamini, tuturor organizatiilor afiliate, o adresa in care sint reamintite principalele demersuri intreprinse si propuneri transmise, inca din 2010, pentru rezolvarea problemelor in sistemul educational. Aceste actiuni se regasesc pe lista prioritatilor din 2013. "In primul rind, se doreste alocarea a 6% din PIB invatamintului. Totodata, se militeaza pentru: acordarea gradatiei de merit si decontarea navetei personalului auxiliar, deblocarea posturilor pentru personalul nedidactic si auxiliar (doar in Maramures ar fi nevoie de circa 1.000 de astfel de angajari), reducerea cu doua ore a normei cadrelor didactice care au peste 25 de ani vechime si grad didactic I (asa cum prevedea vechea lege a educatiei). Mai mult, e necesara clarificarea statutului absolventilor de "Spiru Haret", precum si emiterea unui regulament pentru acordarea sporurilor de calculator si de conditii periculoase pentru personalul nedidactic si auxiliar. Privind acest ultim aspect, la nivel judetean, sindicatul a cistigat, in luna noiembrie, pentru scoli din zonele Viseu si Tirgu Lapus, acordarea sporurilor pentru conditii vatamatoare si periculoase, retroactiv pentru anul 2011", a declarat Ioana Petreus - presedintele Sindicatului Liber din Invatamint Maramures (foto). O alta revendicare a sindicalistilor prevede acordarea posibilitatii de pensionare cu trei ani inainte de implinirea virstei standard de pensionare pentru cadrele didactice cu o vechime de cel putin 25 de ani in cazul femeilor si 30 de ani la barbati. Federatia mai solicita organizarea, in acest an, a concursurilor pentru ocuparea functiilor de conducere in invatamint (inspectori si directori de unitati scolare), si, bineinteles, reluarea investitiilor in infrastructura scolara. Toate aceste cereri sint, practic, propuneri pentru modificarea Legii Educatiei Nationale, intrata in vigoare la inceputul lui 2011.
- sursa: luni, 14 ianuarie 2013, scris de Maria Stoica, Graiul Maramuresului
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Educatorii si invatatorii, obligati sa absolve studii de licenta
Dascalii din invatamintul prescolar si primar isi vor putea continua activitatea in functiile didactice pe care le ocupa cu conditia absolvirii studiilor universitare de licenta, in profilul postului, in cel mult sase ani, se arata intr-o ordonanta de urgenta publicata in ultima luna a anului trecut in Monitorul Oficial. Numarul celor care se regasesc in aceasta situatie se ridica la peste 22.000 de educatori si invatatori din intreaga tara. „Dispozitia deriva din Legea Educatiei Nationale unde nu se mai opereaza in termeni de „invatatori” si „educatori” ci „profesori”. Astfel, toti dascalii din invatamintul prescolar si primar trebuie sa aiba efectuate studii universitare de licenta pentru a putea profesa. În context, a aparut anul trecut si un ordin prin care absolventii de licee pedagogice care au parcurs stagii de formare si au acumulat 100 de puncte au fost confirmati ca si profesori”, a declarat prof. Pavel Filip - purtator de cuvint al Inspectoratului Scolar Judetean Maramures. In privinta dosarelor ce vizau procedura de echivalare pentru absolventii amintiti, sindicalistii sustin ca documentele au fost depuse, verificate si evaluate in cursul anului trecut in doua serii, insa, pina in prezent nu s-a procedat la emiterea atestatelor in acest sens. „Trebuia ca, incepind cu 1 noiembrie 2012, sa inceapa eliberarea atestatelor de echivalare valabile pentru ocuparea de functii didactice in invatamintul prescolar si preuniversitar obligatoriu (...) Este absolut necesar sa se prevada, in bugetul pe anul 2013, sumele necesare pentru plata cadrelor didactice beneficiare ale echivalarii, corespunzator studiilor echivalate”, a punctat Simion Hancescu - presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Învatamint intr-o adresa inaintata luni, 14 ianuarie, catre ministrul Educatiei, Remus Pricopie.
- sursa: scris de Maria Stoica, Graiul Maramuresului
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
PROIECT - Peste 300 de persoane au beneficiat de cursuri gratuite de formare profesionala
Sute de persoane din judetele Maramures, Satu Mare si Bihor au beneficiat de consiliere in cariera, dar si de cursuri de formare profesionala in cadrul unui proiect initiat de Sindicatul Liber din Invatamant Maramures (SLIMM), in colaborare cu organizatia sindicala de profil din judetul Bihor. Proiectul, finantat din fonduri europene, s-a intins pe parcursul a doi ani, ajungand luna aceasta la final. In total, peste 300 de persoane au beneficiat de servicii integrate de consiliere, dezvoltare personala si cursuri de barman, chelner, bucatar si lucrator in pensiuni turistice, 600 de persoane au beneficiat de programe de consiliere si orientare in cariera, iar alte 900 de persoane au fost informate cu privire la piata muncii in cadrul proiectului care s-a desfasurat in cele trei judete. „In cadrul programelor de orientare si consiliere in cariera, participantii au invatat ce atitudine trebuie sa adopte in cadrul unui interviu de angajare, ce conduita e recomandabila in cadrul unui loc de munca si ce pozitie trebuie sa aiba in general pe piata muncii pentru a face fata cerintelor acesteia”, a explicat presedintele SLIMM, Ioana Petreus. Proiectul a fost finantat din fonduri europene, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, insa, pana in acest moment, Sindicatul Liber din Invatamant Maramures a reusit sa acceseze doar 51% din fonduri, respective 836.000 de lei.
- sursa: 20:41:45 27 decembrie 2012 | autor: Gabriela Kuhajda
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------